Boekje "Bevrijding van Harlingen"

Op 9 oktober 2022 was er een familiereunie in Harlingen. Tijdens een rondwandeling o.l.v. een stadsgids kreeg ik  van Anneke de Jager een boekje over de bevrijding van Harlingen. Dit boekje is ooit uitgedeeld aan aan de kinderen van de lagere scholen in Harlingen. In dit boekje wordt ook een pagina gewijd  aan Follie.

Scan bevrijding van Harlingen 1"Scan bevrijding van Harlingen 2.

De Grebbeberg nu

graf grebbeberg bouma.f.2007Folkert Bouma is samen met de andere bemanningsleden uiteindelijk begraven op de Erebegraafplaats "De Grebbeberg" in Rhenen. Van alle bekende graven houdt de Oorloggravenstichting een uitstekend register bij.

Druk hier voor het register

Herbegrafenis Grebbeberg

kaart herbegrafenisOp 28 februari 1950 is Folkert Bouma samen met de andere bemanningsleden begraven op de Grebbeberg.  Onderstaande stukken geven een overzicht van die gebeurtenis.

VERDER KIJKEN
In het archief

In het archief van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie bevinden zich diverse kaartjes met personele informatie betreffende Folkert Bouma. Waarschijnlijk werd er dus op verschillende plekken een administratie bijgehouden. Hieronder staan afdrukken van persoonskaarten die ik van het Instituut mocht ontvangen. 

VERDER KIJKEN
Herinnering op Dunsfold

In de zomer van 2019 brachten mijn nicht Bertha en haar partner Barend een bezoek aan het voormalige vliegveld Dunsfold, zuidelijk van Londen. Op het vliegveld zelf is er vrijwel niets dat nog herinnert aan de rol van dit vliegveld tijdens de 2e Wereldoorlog. Slechts in een hoek van het terrein is er een klein museum in een port-a-kabin. Hier heeft de heer Reg Day een verzameling opgezet ter herinnering aan de gebeurtenissen uit het verleden. In het museum bevind zich een "Roll of Honnour" waarop ook de naam van mijn oom voorkomt.

VERDER KIJKEN
Voorbereiding artikel

Het krantenartikel in de Harlinger Courant van 1968 is op zich ook een herinnering aan mijn oom. In het archief van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag bevindt zich een tweetal brieven die de heer F.J.A. Lutz, hoofd van de sectie Krijgsgeschiedenis KLU, verstuurd heeft aan de heer Bekius in Harlingen. Hieronder staan deze twee brieven van april 1968. Ook bevindt zich in dit archief een lijstje met de belangrijkste loopbaangegevens gedateerd  15 augustus 1968, dus ná het verschijnen van het artikel in de Harlinger Courant.

VERDER KIJKEN
Krantenartikel 11 februari 2014

Op 11 februari 2014 verscheen een artikel in de Harlinger Courant van de hand van Hille Oppedijk, amateur-historicus van o.a. het 320-squadron. Hierin noemt hij twee Harlingers die in het 320-squardon hebben gediend en die in de oorlog zijn omgekomen, namelijk Folkert Bouma en Paulus Kwast. Het artikel staat hiernaast. Door er op te klikken wordt het artikel uitvergroot en dus leesbaar.

VERDER KIJKEN
website Ministerie van Defensie

Het Ministerie van Defensie houdt op haar website bij wie welke onderscheiding heeft ontvangen. Ook Follie Bouma wordt daarin genoemd.

Klik hier voor de website.

Een medaille

In 1950 werd posthuum het OORLOGSKRUIS 1939-1945 MET PALMTAK  verleend.

VERDER KIJKEN
Krantenartikel 17 april 2020

Op 17april 2020 verscheen een aantal artikelen in de Harlinger Courant  in het kader van 75 jaar bevrijding. Eén van de artikelen ging over de "Vliegende Harlinger". Het artikel vind je hier.

Door er op te klikken wordt het artikel uitvergroot en dus leesbaar.artikel Harlinger Courant 17 04 20